mercredi 15 juin 2011

Prin copaci si de ale gurii

15 august 2011
Cine vine in corsica le vede peste tot dar nu sunt multi cei care stiu ce inseamna: scris cu negru pe stalpi, stanci si cel mai des pe indicatoarele de pe sosea, cele trei litere care dau tonul: IFF adica "I francesi fora"  :)


Dar "amanuntele" astea sunt secundare si trec neobservate pe langa frumusetea peisajelor, farmecul locurilor, mangaierea placuta a soarelui si nu in ultimul rand gustul  special al mancarurilor. Fiindca in corsica se mananca excelent si da, gustul are ceva special. E gustul ierburilor care cresc in maquis (maghiran, oregan si menta ca sa numesc doar cateva), al castanelor (dealtel, mamaliga de castane e la loc de cinste intre mancarurile traditionale) si al mierii.
Cine vine in Corsica are obligatia sa guste macar odata brocciu (sau brucciu, pronuntat 'brutch" =un fel de urda cu gust special). Atentie insa, sezonul de brocciu se sfarseste in iunie si incepe iarasi in octombrie, tot ceea ce gasiti vara e urda facuta cu lapte care nu vine de la oile coriscane. Caci da, laptele oilor si caprelor de aici are ceva special, se zice ca datorita faptului ca pasc o alta iarba decat lucerna, se numeste asfodela si are mai mult azot, de unde aromele deosebite. Aici o sa gasiti "brocciu" peste tot, in mancaruri, in ravioli, in paste dar si in placinte si in gogosi, totul se combina de minune cu branza asta proaspata si racoritoare.



Stiu ca am promis plimbari lungi, pana acum nu le-am facut. Azi a fost sarbatoare deci am lancezit pe langa piscina si am traumatizat-o un pic de Alex la facut acrobatii in copaci. Desi a protestat la inceput pana la urma i-a placut si mai vrea si altadata. Insula e plina de astfel de parcuri, cel la care am fost azi e chiar pe langa noi, pe malul raului Cavu (in care dealtfel te poti  balaci dupa ce termini parcursul prin copaci.)









Cataratul prin copaci a fost de fapt ocupatia in mijlocul zilei, dimineata Alex si Alain si-au petrecut-o la "pescuit", pe malul marii. Nu ca ar fi prins ceva, singurul castigat a fost cainele care le-a mancat momeala inca inainte ca ei sa apuce sa o puna in masina... urmarea a fost ca ei s-au intors cu mainile goale (asta ar fi facut-o oricum) iar cainele, deranjat la stomac de amestecul urat mirositor, a cufurit frumusete de gradina:))


Seara Alex si-a petrecut-o din nou in piscina iar noi prin magazinele pentru turisti cu "produse regionale corsicane" in cautare de branza si mezeluri locale (excelente). Am luat gogosi (cu brocciu, evident) stiind foarte bine ca "brocciu" respectiv provine  in cel mai bun caz din lapte de la oile de pe continent iar in cel mai rau din lapte praf chinezesc:) Dar ce importanta, aratau si miroseau imbietor... si promit ca data viitoare o sa ma gandesc si la regim:) Gogosile si branza au mers cu vinul, un rozé intepator de Figari, Cuvée Alexandra din 2010... Daca mesajul asta e dezlanat si fara capatai, el e de vina :)



- continuare: Capul de Maur

articol precedent: La tara in Corsica

2 commentaires:

  1. gogosile alea...nu erau bune, asa-i?
    zi nu, te rog, nu ma face sa vin pana in Corsica, stau rau cu poftele de la o vreme :))

    RépondreSupprimer
  2. nu, nu, erau complet neinteresante:) Ma duc maine sa mai iau o tura ca sa ma conving :))

    RépondreSupprimer